We streven tegenwoordig bijna allemaal naar een gezond voedingspatroon. Niet alleen op het gebied van voedingsmiddelen valt hier genoeg te behalen, ook de bereiding ervan speelt een grote rol. Wist je dat stomen één van de meest makkelijke en gezonde manieren is om voedingsmiddelen en gerechten te bereiden? Want alles wat je kunt koken, kun je ook stomen. Maar wat is stomen, hoe werkt stomen en wat zijn de voordelen hiervan? Wat is stomen? In Aziatische landen als China en Thailand worden voedingsmiddelen en gerechten vaak bereid met behulp van stoom. Het is de oudste en tevens gezondste manier van koken. In Nederland wordt deze Aziatische kooktechniek ook steeds populairder. Wanneer je voedingsmiddelen kookt in een pan op je kookplaat verliezen ingrediënten kracht, vitamines, mineralen en kleur. Maar wanneer je ze stoomt met waterdamp, die vrijkomt door verhitting van water, worden voedingsmiddelen gegaard zonder hun kracht te verliezen. Voedingsstoffen, vitamines en mineralen blijven hierdoor behouden. Je kunt gerechten stomen door gebruik te maken van een stoommandje van bamboe, stomen in een stoompan en stomen met een stoomoven. De 3 in 1 oven van Pelgrim heeft een stoomfunctie die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van waterdamp om zo de voedingsmiddelen of gerechten gelijkmatig te garen. Wat zijn de voordelen van stomen? Stomen is niet alleen een gezonde manier van bereiding, gerechten zijn bovendien veel smaakvoller. Stomen biedt meer voordelen: * Je hoeft geen olie of boter te gebruiken bij de bereiding, waardoor gerechten vetvrij zijn. * Je kunt gemakkelijk en snel een gerecht opwarmen. Door de stoom blijft het lekker vers en mals. * Voedingsmiddelen kunnen niet overkoken of aanbranden. * Het eten komt niet direct in aanraking met water, maar met de damp van het water. Dit zorgt ervoor dat voedingsmiddelen en maaltijden niet uitdrogen, maar juist lekker mals en luchtig blijven. * Gerechten zijn snel te bereiden. * Alle voedingsmiddelen kunnen tegelijk worden bereid. Waar je op een kookplaat bijvoorbeeld drie pannen nodig hebt kan een complete maaltijd de stoomoven in, zonder vermenging van geur en smaak. * Stomen is de perfecte bereiding voor mensen die een gezond voedingspatroon willen volgen. Veelzijdig, makkelijk en gezond
Stomen in een stoomoven is eenvoudig en kun je op verschillende manieren doen. Je kunt je voedingsmiddelen bereiden met 100% stoom of met combi-stomen. Dit laatste betekent dat je gelijkmatig stoom kunt toevoegen aan de hetelucht bereiding van voedingsmiddelen. Dankzij de vier geperforeerde openingen in de hoeken van de achterwand van de oven, verspreidt de stoom zich evenwichtig voor een mooi totaal bereik van stoom. * Je gebruikt 100% stoom om voedingsmiddelen optimaal te garen, bijvoorbeeld groente, vis, rijst, gevogelte en schelp- en schaaldieren. * Combi-stomen gebruik je vooral wanneer je brood, vlees en ovenschotels wilt bereiden. Door stoom toe te voegen aan de hetelucht bereiding, blijven gerechten knapperig van buiten en luchtig en mals van binnen. Zonder uitdroging of smaakverlies. Stomen, maar ook bakken en ontdooien? Ben je overtuigd van de voordelen en mogelijkheden van stomen, maar gebruik je ook graag een oven of je magnetron? Dan hoef je voortaan niet meer te kiezen voor verschillende apparaten. Pelgrim biedt als enige in de markt een 3 in 1 oven aan met volwaardige stoomfunctie, een oven én een magnetronfunctie. De magnetron maakt bovendien gebruik van een invertertechniek. Dit betekent dat je voedingsmiddelen of gerechten gelijkmatig worden opgewarmd, wat veel smaakvoller is. Je kunt gemakkelijk en snel een boterham ontdooien, een gerecht opwarmen, een quiche bakken, stukje vlees grillen, een lekker visje stomen of een complete maaltijd bereiden in de 3 in 1 oven van Pelgrim. Binnen een half uur staat er een lekkere en gezonde maaltijd op tafel! Koop jouw nieuwe keuken in 5 stappen Droomhuis gevonden, maar kan de keuken wel een make-over gebruiken? Een nieuwe keuken uitzoeken betekent een hoop onderzoek doen en heel veel keuzes maken. Wordt het een hele nieuwe keuken, of krijgt de oude keuken een flinke opknapbeurt? En waar moet je eigenlijk allemaal aan denken bij het uitzoeken van een nieuwe keuken? Met deze tips koop je in vijf stappen jouw nieuwe keuken. 1. Een hele nieuwe keuken of restylen? De allereerste grote vraag: een hele nieuwe keuken of de oude keuken opknappen? Het voordeel van een hele nieuwe keuken uitzoeken is dat je nog alle kanten op kan: je kunt de keuken precies naar jouw wensen (laten) maken. Minder toereikend budget? Dan kan een opknapbeurt van de oude keuken ook een goede optie zijn. Met een paar nieuwe elementen krijgt de keuken al een hele nieuwe uitstralingen en bespaar je op de kosten van een nieuwe keuken. Zo heb je met een minimale verbouwing tóch de voordelen van een nieuwe look en nieuwe apparaten. Bepaal daarom altijd eerst je budget en wensen om te ontdekken wat het beste bij jouw situatie past. 2. Hoeveel ruimte heb je? Tip 2 bij het kopen van een nieuwe keuken: meten. Door te meten wordt duidelijk hoe groot de kasten en apparaten in de keuken mogen zijn. Ruime keukens zijn bijvoorbeeld perfect voor het plaatsen van een kookeiland. Kleine keuken, maar grootse plannen? Een paar slimme oplossingen kunnen er al voor zorgen dat jouw kleine keuken praktisch kookparadijs wordt. Bespaar bijvoorbeeld ruimte door te kiezen voor keukenapparatuur met meerdere functies, zoals een combi-stoomoven. Zo bespaar je wel op ruimte, maar niet op kookmogelijkheden. 3. Welke keukenapparatuur heb je nodig? Maak tijdens het koken een lijstje van de apparaten die nu in je keuken staan; welke van deze apparaten worden veel of juist niet gebruikt? En welke apparaten ontbreken nu? Door lijstjes te maken ontstaat een helder overzicht van wat er onmisbaar is in jouw nieuwe keuken en dus welke keukenapparatuur je wilt kopen voor in je nieuwe keuken. De volgende stap is bepalen waar de nieuwe keukenapparaten precies aan moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe oven, koelkast, fornuis of ander apparaat. Maar ook; hoe makkelijk het apparaat schoon te maken is, de garantie en het design. Wist je trouwens dat de nieuwe generatie apparaten een stuk zuiniger zijn dan apparaten van slechts een paar jaar oud? Wie het écht goed aan wil pakken gaat voor extra energiezuinige keukenapparatuur. Let daarbij op de ‘groene keuze’, wel zo duurzaam. 4. Kies je keukenstijl Het budget is in kaart gebracht en je weet inmiddels precies wat wel en niet in de nieuwe keuken past: tijd om de stijl te bepalen! Houd je van een industriële uitstraling, modern of misschien juist landelijk? Ga op onderzoek uit en ontdek welke keukentrend bij jou past; blader door inspiratie-tijdschriften, maak een (online) moodboard met alles wat jij mooi vindt, of neem een kijkje in de winkel om keuken inspiratie op te doen. De populairste keukentrends van 2019: matzwart en panorama-effecten. Voor een panorama-effect plaats je een serie apparaten naast elkaar die samen een eenheid vormen en een ruimtelijk effect creëren. Let hierbij op dat ze dezelfde afmetingen hebben, zodat ze mooi uitlijnen. 5. En nu in het echt! Oké, alles staat op papier. Tijd om je toekomstige keuken in het echt te gaan bekijken en een definitief plan te maken met de hulp van een keukenadviseur. Plan gemaakt? Dan kan de verbouwing beginnen! Een nieuwe keuken en nieuwe apparatuur uitzoeken is niet niks. Hulp nodig? Schroom vooral niet om een adviseur in te schakelen. Een adviseur kan stap voor stap helpen bij het samenstellen van jouw droomkeuken. |